Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Marmara Denizi’nde Müsilajla Mücadele Çalışmalarını Sürdürüyor
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, müsilajla mücadele kapsamında uygulamaya alınan 22 maddelik Marmara Denizi Eylem Planı çerçevesinde, 7 ilde eş zamanlı denetim ve izleme çalışmalarını yürütüyor.
Bursa İl Müdürlüğü ekipleri, 8 Ocak’ta Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) Genel Müdürlüğü’nün Doğu Atıksu Arıtma Tesisi’nde denetim gerçekleştirdi. Tesiste kentsel atık suların arıtma işlemi yapılmadan Deliçay Deresi’ne döküldüğü tespit edildi ve tesis hakkında 3 milyon 340 bin 688 TL ceza kesildi.
İstanbul, Tekirdağ ve Balıkesir Büyükşehir Belediyelerine Yönelik Cezalar
Bakanlık ekipleri, 12 Ocak’ta Üsküdar’da denize kanalizasyon suyu döken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na bağlı İstanbul Su ve Kanal İdaresi Genel Müdürlüğü’ne (İSKİ) 1 milyon 337 bin TL ceza uyguladı. Ayrıca, 6-10 Ocak tarihleri arasında yapılan müsilaj denetimlerinde Tekirdağ, Yalova ve Balıkesir’e yönelik su kirliliğine neden olan belediyelere ve işletmelere toplamda 10,3 milyon TL ceza kesildi.
Belediyelerden İleri Biyolojik Atık Su Tesisleri Kurmaları Bekleniyor
Marmara Denizi Eylem Planı kapsamında denizin durumunu değerlendiren bilim insanları, atık suların neden olduğu azot ve fosfor artışının müsilaj oluşumuna sebep olduğunu vurgulamıştı. Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu, belediyelerin taahhüt ettikleri ileri biyolojik atık su arıtma tesislerini henüz hayata geçirmediğini belirtti.
Bakan Kurum’dan Belediyelere Uyarı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, belediyelere yönelik uyarılarda bulunarak, Marmara Denizi Koruma ve Eylem Planı’na uymaları gerektiğini vurguladı. Kurum, belediyeleri, çevrelerine karşı sorumluluklarını yerine getirmeye ve Marmara Denizi’ni korumaya çağırdı.